петък, 21 юни 2013 г.

Песимистично...

     Бях се зарекъл за политика да не пиша. Нито разбирам от политика, нито ми се занимава с нея. Но това, което става последните дни едва ли е оставило някого равнодушен.

     Досега не съм пропускал избори, гласувах и сега. Гласът ми не влезе директно в парламента, а беше разпределен. В смисъл, че тези, за които гласувах не влязоха в парламента.
     Няма да крия, че таях някаква надежда за Орешарски, като дясно ориентиран човек. Следях фалстарта в назначаването на министрите му с лека тревога, но и с „кредит на доверие“ както гласи клишето. Все пак човекът е финансист. А и е повече експерт отколкото политик.

     Но на 14 юни сутринта стоях като гръмнат! Реших, че съобщението за това малоумно назначение е поредната провокация на симпатягите от Не!Новините и Бъзикилийкс. Уви, фактът си беше съвсем истински и говори за две неща – ако то (въобще) е грешка, то тя показва, че тези, които я сътвориха живеят някъде на друга планета и са скъсали безвъзвратно връзката със собствения си народ (или „избиратели“, ако ще им бъде по-разбираемо).
     Ако не е грешка, а съвсем премерен ход, то той е толкова нагъл, безпардонен и циничен, че просто нямам думи! Чий е той няма да умувам - тези дни се изписа достатъчно. Просто ще кажа, че ако това е нещото, което видяхме, то кой знае колко е останало скрито. И г-н Орешарски явно няма сили (или желание) да се пребори със силите, които кадруват собствения му кабинет. И вече нямам смислен аргумент за подкрепа на това правителство.

     По-лошото е, че не виждам изход от ситуацията. Не мисля, че избори сега веднага са най-доброто, което може да ни се случи. Още повече, ако се проведат при сегашните изборни правила. От друга страна колкото по-дълго „задкулисието“ от съмнителни субекти и откровени мутри си плете мрежите и задушава и малкото останало държава толкова по-зле за всички ни!



Няма коментари:

Публикуване на коментар