неделя, 23 март 2014 г.

Стълби, площадки, парапети

     Когато става въпрос за стълби готовите елементи обикновено са DIN-овските решетъчни стъпала и скари. Никъде досега не съм намирал готови модели, затова направих и качих цялата гама пресовани (P) и заварени (SP) стъпала. Както и скари, които ми се е налагало да правя за разни проекти.
     Другото, което е важно, това са основните параметри на различните видове стълби - наклони, разстояние между стъпалата, височина на парапетите, диаметри на обръчите (за вертикалните стълби) и т.н. За тези неща се водя по БДС 9869-72, част от който сканирах и съм качил тук. Моделите са в STEP формат. Снимките се уголемяват при кликване върху тях.

БДС 9869-72

     Цялото име на този стандарт е „Площадки и стълби на машини и съоръжения. Изисквания по техника на безопасността“. Независимо дали е все още в сила или не (а аз не съм чувал някой да го е отменил), в него са показани всички основни размери, ъгли и съотношения за стълбите и парапетите. Тук съм качил малка извадка от него, по която се водя и аз когато трябва да захвана да правя стълби. Разбира се, не винаги го спазвам стриктно, но гледам да съм близо.

          

          

     За да избегна трудността от работа с кръгли тръби парапетите ги правя от квадратни, като горният пояс е от тръба 50х50, крака - от 40х40, а долния пояс - от 30х30. Обикновено, за да олекотя и опростя конструкцията за страничен борд използвам шина, като стъпалата ги закрепвам от вътрешната й страна, а краката на парапета - от външната, с болтове или директно заварени. Краката ги слагам перпендикулярно на шината, а не вертикално - по-лесно е, а и отива по-малко материал. Понякога борда е от горещо валцован U профил. Това прави стълбата доста тежка, но при крановете и по-масивните съоръжения това не е проблем.
     Освен това гледам винаги да спазвам правилото, че първото и последното стъпало да са с еднаква височина. А ако не става, то гледам последното (най-горното) да е почти толкова високо колкото всички останали, а първото да обере неточността (да е по-високо или по-ниско от останалите). Гледам да се съобразявам и с препоръките за h и b от БДС-то, въпреки, че понякога е голяма играчка...
     Готовите стълби са най-долу...

     

DIN 24 537

     Това е немския стандарт за решетъчни стъпала и скари. Разбира се, вече има най-различни стъпала и всяка фирма си прави собствени модификации, но общо взето основните размери са еднакви или близки до стандартните. Целият стандарт го нямам, попаднах само на извадки от него, но тук намерих доста подробна информация. По стандарта ширината на стъпалата е 240 mm, 270 mm и 305 mm. Размерите са по долната таблица.

Пресовани стъпала - P

Контактно заварени стъпала - SP

     За скарите нещата стоят по друг начин. Вариантите са изключително много. Тук основния параметър е товароносимостта, а тя се определя от растера на решетката. Ширината е по продъжение на напречните пръти (или нишки), а дължината - по носещите пръти. Не мога да покрия цялата гама, затова ще качвам онези варианти, които съм правил. По-надолу съм описал типово означаване на скарите:
  • Тип на решетъчната скара - Пресована (P) или контактно заварена (SP);
  • Носещи пръти - дебелина Х височина;
  • Разстояние между носещите пръти;
  • Разстояние между напречните пръти (P) или нишки (SP);
  • Обкантващи пръти - дебелина на шината.
     Растоянието между носещите пръти и напречните пръти (нишки) определя растера на скарата. Числата се отделят с наклонена черта. Ако двете растояния са еднакви се пише едно число. Например заварена скара с носещи и обкантващи пръти 30х3 mm и растер съответно 33 mm и 66 mm се записва SP 330-33/66-3. Пресована скара с носещи и обкантващи пръти 40х3 mm и растер 33 х 33 mm се записва P 340-33-3

Стълби и скари

Наклонена стълба - свали
  • Ъгъл на наклона - 40°;
  • Височина - 2530 mm;
  • Стъпало - P 240x600, 11 бр.;
  • Растояние до първото стъпало - 230 mm, раст. м/у стъпалата - 230 mm;
  • Забележка - стълбата е самостоятена и свършва на най-горното стъпало.

Вертикална стълба с предпазни обръчи - свали
  • Височина - 5680 mm;
  • Растояние до първото стъпало - 290 mm, раст. м/у стъпалата - 250 mm;
  • Растояние до първият държач - 500 mm, раст. м/у държачите - 1500 mm;
  • Растояние до първият предпазен обръч - 1900 mm, раст. м/у обръчите - 650 mm;
  • Забележка - стълбата е захваната за колона (тръба 355,6х10). Дал съм само част от горната площадка, към която е прикрепена.

Скара P 340-33-3, 700x1200 mm - свали
  • Таблица с характеристики - тук
  • Растер – 33х33 mm;
  • Шина за рамката – 3х40 mm;
  • Допустимо натоварване като разпределен товар – Fv = 12,20 kN/m2;
  • Допустимо натоварване като локален товар на площ 200х200 mm – Fp = 3,75 kN .



4 коментара:

  1. Я так счастлив сегодня, потому что Бог сделал это для меня после того, как я пережил трудные времена с другими кредиторами, и ничего не получалось, я хотел потерять веру и надежду, но мне все еще нужно оставаться сильным и преследовать то, что я ищу. Я счастлив сегодня, потому что Бог направил меня в лучшую Кредитную компанию, и я ни о чем не пожалел, связавшись с ними, и мое сердечное желание было удовлетворено, и мне дали указанную сумму, которую я просил (300 000,00 долларов США), деньги были заплачены в мой аккаунт после двухнедельного разговора с компанией, и они не напрягли меня и не почувствовали головную боль при получении этого кредита от них, других членов моей семьи и друзей, которых я направлял, чтобы все они тоже получили свой кредит, я буду любить вас связаться с lfdsloans@outlook.com / whatsapp + 1-989-394-3740. , и получить свой кредит быстро, и это безопасно и быстро, у вас, у которых нет надежды, веры и всего, что у вас есть, только во имя получения кредита и ничего не получается, держите пари, если вы попробуете этого человека по имени Бенджамин, вы никогда не будете пожалеете о чем-нибудь, и ваш запрос на кредит будет одобрен, и он будет выплачен непосредственно на ваш банковский счет, поэтому поторопитесь сейчас и свяжитесь с быстрым ответом по WhatsApp + 1-989-394-3740. попросите любой тип займа, и он будет вам предоставлен. Желаю тебе всего наилучшего

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, дали би било удобно, ако имате целия стандарт сканиран да го изпратите?
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      За съжаление нямам целия стандарт.
      Преди години, по задача, по която работих, колега ми ми даде на ксерокопие тази малка извадка от него. Тук съм качил всичко, което имам.

      Изтриване
    2. Здравете отново,
      Отдавна не се бях интересувал от този стандарт и тези дни го проверих. Оказа се, че е отменен. Въпреки това, рамерите и съотношенията в него, мисля, че може спокойно да се използват.

      Изтриване