вторник, 30 април 2013 г.

Енергийна ефективност, майна

     Миналата седмица бях командировка в Пловдив. Хотелът, стар и реновиран, се намираше между жилищни панелни блокове. Минавайки по два пъти на ден покрай тях нямаше как да не забележа две страхотни „технически“ решения от сферата на енергийната ефективност. Не се стърпях и ги снимах.



     Снимките са от два съседни блока. Това са слънчеви панели за топла вода. Най-вероятно, не ги използват за отопление, но знае ли човек... На първата снимка единият колектор е вакуумен тип, което ме навежда на мисълта, че го използват и през зимата или поне до късна есен и от ранна пролет. Плоският слънчев колектор на стойката, явно е основно за лятно ползване. Или са ориентирани така, че да хващат слънцето под различен ъгъл през разлината част на деня.
     На втория балкон плоските колектори са разположени като сенници и с тази си функция се използват целогодишно. Ъгълът им се доближава до този на плоския колектор от първата снимка.

     Като се прибрах в София показах в офиса снимките на колегите. Един от тях почти моментално попари ентусиазма ми. Коментарът му бе кратък:
     - Тия са луди! Утре ще се скарат с някой от комшиите, ще им метнат по два камъка и дотам със зелените технологии...

     Като оставя настрана битово-балканския елемент, тези снимки и този коментар ме накараха да се замисля. Първо, всяка идея може да бъде компрометирана, но това не я прави по-малко добра. Второ, години вече се говори за енергийна ефективност... и си оставаме само с говоренето. А онези, от които зависи да се приемат нужните закони, правила, стимули и т.н. за да може добрите идеи да се превърнат в реалност, се мотаят и потриват (най-вероятно още не са се разбрали кой колко да открадне от парите). И трето, явно тъжната истина е, че не можем да работим за общия си интерес (на етажа, входа, улицата...), а продължаваме да оцеляваме поединично. И все по-често ще виждаме такива „накичени“ балкони.


Няма коментари:

Публикуване на коментар