сряда, 13 февруари 2013 г.

Колко струва един киловатчас?

     Както вече писах преди, в последния ден на всеки месец си записвам показанията на електромера. Правя го, веднъж защото живея в къща и електромерът ми е все още в двора и се отчитам дистанционно, и втори път, защото исках да проверя колко ми излиза отоплението с климатиците. Така постепенно се натрупаха данни от три последователни години.
     Междувременно, подържайки този блог, видях, че част от посещенията тук са по търсене на „цена на киловатчас“... И тъй като този показател е интересен за мен самият реших наистина да проверя колко струва един киловатчас. И най-вече от какво зависи.

     Първо да кажа, че данните за потреблението са в „kWh“, цената на киловатчас е в „ст./kWh“ (за по-добра пригледност в графиките), а общата цена на консумирания ток е в „лв.“ и е изчислена по цената на тока от 1 юли 2012 г., т.е.:

     - дневна тарифа – 0,08750 лв./kWh;
     - нощна тарифа – 0,03833 лв./kWh;
     - достъп до електропреносната мрежа – 0,00623 лв./kWh;
     - пренос през електропреносната мрежа – 0,00910 лв./kWh;
     - високоефективно комбинирано производство – 0,00383 лв./kWh;
     - достъп до разпределителната мрежа – 0,00496 лв./kWh;
     - пренос през разпределителната мрежа НН – 0,04040 лв./kWh;
     - отчисление за зелена енергия – 0,01110 лв./kWh;
     - невъзстановяеми разходи – 0,00338 лв./kWh,

     Тук са пресмятанията, а по-надолу са и резултатите то тях...
     Като начало се опитах да видя как стоят нещата чисто аналитично. Зададох стойност на дневната тарифа 100 kWh и спрямо нея зададох отношението Дневна към Нощна тарифа със стъпка 0,1 в границите от 0,1 до 6 (при стойност 0 нощната тарифа става безкрайност). Освен това проследих промяната в цената на всеки две съседни стойности (т.е. колко се променя цената на киловатчас при нарастване на коефициента Дневна към Нощна тарифа с 0,1). На графиката, по хоризонталната ос е нанесен коефициента Дневна към Нощна тарифа, цената на киловат час е по едната (лявата) вертикална ос, а промяната на цената, в проценти, е по втората (дясната) вертикална ос.


     Вижда се, че в началото, когато коефициента Дневна към Нощна тарифа клони към нула (т.е. нощното потребление е многократно по-голямо от дневното) първо, цената, естествено, е най-ниска, и второ, с повишение на коефициента с една десета повишението на цената е сравнително голямо. И това е така докато коефициента стане 1,6~1,7 (т.е. дневното потребление е около 40% по-голямо от нощното), след това с увеличаване на коефициента Дневна към Нощна тарифа промяната на цената е по-малка от половин процент.

     Разбира се, общата сума за плащане зависи не само от цената на киловатчас, а и от общото потребление. Затова фиксирах постоянно общо потребление и проиграх различно съотношение Дневна-Нощна тарифи. По хоризонталната ос на графиката са стойностите на съотношението Дневна-Нощна тарифа, по лявата вертикална ос е общата сума за потреблението (в лв.), а по дясната – цената на kWh (в ст./kWh) и промяната между две съседни стойности (в проценти). Както се вижда от резултата и графиките колкото по-нисък е коефициента Дневна-Нощна тарифа (нощното потребление е по-голямо от дневното), толкова общата сума за плащане е по-малка и цената на киловатчас е по-ниска. В същото време колкото повече расте коефициента Дневна-Нощна тарифа (дневното потребление е по-голямо от нощното) толкова е по-малка разликата между две съседни стойности на цената на киловатчас. Зависимостите са почти линейни и при промяна на общата сума в порядъка на 10-12 лв. (от 62,22 лв. до 74,02 лв.), промяната на цената е около 3 ст./kWh (от 15,555 ст./kWh до 18,505 ст./kWh). Промяната между две съседни стойности на цената е под процент, като при увеличението на цената, разликата пада – в началото 0,948%, а в края – 0,804%.


     А сега ще се опитам да проверя горните изчисления с реалните данни. Разгледах самостоятелно всяка от годините, чрез показанията за дневна и нощна тарифа, общото потребление на ток, съотношението на дневна към нощна тарифа, цената на изразходвания ток и цената на киловатчас.
     Първо съпоставих месеци, в които имам едно и също общо потребление на ток на месец (разликата им да е в порядъка на не повече от 5%) и различни коефициенти на съотношението между дневната и нощната тарифа, и второ съпоставих месеци, в които имам различно потребление на ток на месец, но сравнително еднакъв коефициент на съотношението между дневната и нощната тарифа. Ето какво се получи:

     2010 година
     Тук първо съпоставих месеците май и юли – разликата в потреблението е 3,1%, разликата в съотношението Дн/Нощ е 33,3%, а разликата в цената на киловатчас е 1,6%. След това съпоставих месеците януари и юни – разликата в потреблението е 166,3%, разликата в съотношението Дн/Нощ е 9,3%, а в цената на киловатчас е 0,5%.




     2011 година

     Тук първо съпоставих месеците март и ноември – разликата в потреблението е 2,5%, разликата в съотношението Дн/Нощ е 80%, а разликата в цената на киловатчас е 5,3%. След това съпоставих месеците май и октомври – разликата в потреблението е 5,8%, разликата в съотношението Дн/Нощ е 3,7%, а в цената на киловатчас е 0,6%.




     2012 година

     Тук първо съпоставих месеците април и юли – разликата в потреблението е 4,2%, разликата в съотношението Дн/Нощ е 151%, а разликата в цената на киловатчас е 6,2%. След това съпоставих месеците август и септември – разликата в потреблението е 0,3%, разликата в съотношението Дн/Нощ е 246,9%, а в цената на киловатчас е 5,4%.



     Тук се забелязва и нещо интересно. Като цяло това е годината, в която общото средно месечно потребление е най-малко – 407,3 kWh/мес. (при 425,1 kWh/мес. за 2010 и 480,6 kWh/мес. за 2011). Освен това първата половина на годината кофициента Дневна към Нощна тарифа е сравнително добър, в порядъка 1,2-1,8. И август месец се получава огромен скок. В същото време общото потребление през август е най-малко за годината – едва 122,1 kWh/мес. Първо през втората половина на август бяхме отпуска и дефакто ток не е харчен, освен постоянните консуматори, като хладилника например. Второ, обаче, дните преди да заминем се наложи да дам едно рамо на фирмата, в която работя и два-три дена с колега работихме в гаража – рязахме с флекс и заварявахме с инверторен електрожен. Освен това, макар и рядко, пускахме климатиците на охлаждане, тъй като август беше доста горещ и независимо, че къщата държи сравнително хладно на моменти не се дишаше... Всичко това явно е променило съотношението Дневна към Нощна тарифа драстично! Вторият скок е през ноември, когато климатиците ги използвахме повече като духалки и ги пускахме веднага след като се прибирахме от работа да позатоплят въздуха и ги изключвахме преди да си легнем. Нещо, което първо прави така, че те не работят ефективно и второ товари дневната, а не нощната тарифа.

     И така, разликата в цената на киловатчас е много по-малка там, където са близки коефициентите на съотношението Дневна към Нощна тарифа, независимо от голямата разлика в потреблението, т.е. зависи основно от това съотношение.
     Осреднявайки стойностите, получих, че за нашето домакинство коефициента Дневна към Нощна тарифа е 2,29, а цената на киловатчас е 17,82 ст./kWh (0,178 лв./kWh).
     Ако приемем, че в повечето домакинства, коефициента на съотношението на Дневната към Нощната тарифа варира от 0,5 до към 3 (т.е. от два пъти по-голямо потребление на Нощна спрямо Дневна енергия до към три пъти по-голямо потребление на Дневна спрямо Нощна енергия) и осредним цената на киловат час, то може да се приеме, че тя, при цена на тока от 1 юли 2012 г., е 17,65 ст./kWh или 0,177 лв./kWh.



Няма коментари:

Публикуване на коментар